Tien Thuiswerk Tips van de Switch Tribe.
19 maart 2020 
5 min. leestijd

Tien Thuiswerk Tips van de Switch Tribe.

Tien Thuiswerk Tips van de Switch Tribe.

Bij Switch werken we al jaren voor het grootste gedeelte remote en ik geloof oprecht dat dit de toekomst van werken is. 
Geen verplichte trips meer elke ochtend naar kantoor, minder volle wegen, minder volle treinen en minder tijd verspild.
Stel: jouw reistijd naar kantoor  is een uur. Dan betekent dit dat je twee uur per dag, tien uur per week en per jaar 480 uur onderweg bent (!)
Dat zijn 20 dagen en nachten dat je alleen bezig bent om van huis naar kantoor te forenzen.
Je kunt deze tijd deels nuttig gebruiken door te lezen of Podcasts te luisteren.
De realiteit is dat het grootste gedeelte van die tijd wordt gebruikt om eindeloos door social media te scrollen.
Kijk maar eens om je heen in de trein of tram.

Als iedereen een aantal dagen in de week thuis kan werken zou dat qua productiviteit en levensvreugde al onwijs veel schelen.

Maar goed, hoe doe je dat, vanuit huis werken?
Hoe zorg je er nou voor dat je niet de hele dag afgeleid wordt door huisgenootjes, huishoudelijke klusjes of je huisdieren?
Of dat je de hele dag in je pyjama blijft rondlopen met een kopje thee?

Nu heel Nederland min of meer verplicht thuis werkt hebben wij besloten om 10 thuiswerk tips te delen zodat je monsterlijk productief kunt blijven en je je niet alleen gaat voelen.

Tien tips om effectief thuis te werken

Tip 1: Ontwikkel een ochtendritueel

Begin de dag rustig, ontwikkel een ochtendritueel dat voor jou werkt. Gebruik jouw forens tijd als tijd voor jezelf voordat je achter de laptop kruipt. Kom in beweging, mediteer, lees een boek of doe andere dingen die ontspannend werken en begin je dag relaxt. Bij Switch doen we vaak de ademhalingsoefeningen van onze klant Wim Hof. Je kunt een gratis app downloaden op je telefoon die je hiermee helpt. Apple / Google

Tip 2: De grote 3 opschrijven

Als je jouw ochtendritueel hebt afgerond en je klaar bent om de dag te rocken, neem dan nog 1 momentje. Schrijf even de drie dingen op die je die dag echt wilt afronden en vink ze ook fysiek af op het moment dat je ze klaar hebt. Op die manier beloon je je hersenen, gek he? Wat wij gebruiken om onze dagelijkse doelen op te schrijven is Chapters van onze klant Vertellis.

Tip 3: Richt een werkplek in

Af en toe werken op de bank kan best fijn zijn, maar dit hou je niet een hele dag vol. Een opgeruimde tafel en omgeving werkt het best. Gebruik eventueel een noise cancelling koptelefoon om je af te sluiten van je omgeving als je je zo beter kunt concentreren. Het voordeel van een dedicated werkplek is dat je werk en “privé” meer gescheiden kunt houden.

Tip 4: Zorg voor beweging en een goede houding

Thuiswerken is over het algemeen wat minder ergonomisch dan op kantoor. Zorg er daarom voor dat je het liefst op een bureaustoel zit en voldoende beweegt. Wandelen, een Fitness workout en Yoga (zoek iets op van 10-15 minuten op Youtube) doen wonderen en zijn ook nog eens goed tegen stress. Heb je rug- en nekklachten, dan zit je waarschijnlijk te hoog waardoor je teveel naar beneden kijkt. Wij werken met een laptopverhoger waardoor het scherm recht voor je komt te staan. Stuk relaxter voor je nek. (Nexstand)

Tip 5: Werk als een LEEUW, niet als een KOE

Je kunt thuis veel productiever zijn dan op kantoor. Je hebt geen koffiezetapparaat waar je met je collega’s hoeft te kletsen, geen ellenlange meetings die nergens over gaan. Maar ook thuis verlies je wel eens je focus. voel je niet schuldig als je je even niet kunt focussen, dit is normaal. Ga gerust wat lezen of een rondje lopen en ga daarna met goede moed verder. Werk liever als een leeuw dan als een koe. Hard werken in korte periodes, rusten en weer hard werken. Dan heb je ineens extra tijd over om bijvoorbeeld lekker te koken of tijd aan je nieuwe hobby te spenderen.

Tip 6: Vind je Beukmuziek

Een lekker stevig muziekje wil ook nog wel eens helpen als je even geen focus hebt. Luister vooral naar muziek die je al kent en waar je blij van wordt.
Chris zijn focusmuziek is “Organica“: lekkere vage beats die je in een een soort trance brengen waardoor je eindeloos kan beuken.
Erwin doet het liever iets rustiger aan en kiest voor “T’ Koffiehuis

Tip 7: Neem voldoende pauzes

Het is gemakkelijk om de tijd uit het oog te verliezen en in een keer door te werken. Als je merkt dat je te lang achter elkaar aan het werk bent, stop dan en ga even 5 minuten niks doen (dus letterlijk voor je uit staren) of doe een korte meditatie. Goed om bewust met je dag om te gaan en even stil te staan bij alles wat er om je heen gebeurt. Een goede manier om dit te doen is om Pomodoro’s te gebruiken, die kun je instellen op bepaalde tijdstippen zodat je echt even moet stoppen.

Stop ook eens mid-sentence als je aan het schrijven bent. Voelt onnatuurlijk maar werkt ongelooflijk goed.

Tip 8: Goede voeding en voldoende water

Gezond eten, zeker in deze tijd, zodat je fit blijft. Neem hier wat meer tijd voor dan je normaal zou doen. En drink voldoende water. Zorg dat je een grote waterfles naast je hebt staan die het makkelijk maakt om af en toe een slok te nemen.

Tip 9: Blijf in contact

Als je merkt dat je sociale contacten of collega’s mist, bel elkaar dan wat vaker om elkaar een hart onder de riem te steken. Wij beginnen onze dag bijvoorbeeld met een korte videocall met collega’s (Google Hangout o.i.d.)
In die call delen we waar we die dag mee bezig gaan en hoe we erin zitten (cijfer 1-10). Op die manier kun je elkaar op de hoogte houden en ben je accountable voor je belangrijkste taak van de dag.

Tip 10: Laat je niet gek maken

Laat je niet gek maken door het nieuws. Bekijk het van de positieve kant en doe iets nuttigs met die extra tijd waarin je thuis bent. Lees een boek dat je altijd al wilde lezen, maar waar je nooit aan toe kwam. Begin aan een cursus die je nog wilde doen. Of neem de tijd om eens goed na te denken over hoe jij je leven nu hebt ingericht en of je daar nog happy mee bent. Zo niet, wat zou je kunnen doen om dit aan te passen? Dromen mag!

Dit waren de tien thuiswerk tips van onze Tribers, Hopelijk heb je er wat aan!


Heb jij nog tips of tools om effectiever te kunnen werken? Laat het ons weten. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen