Wat is Google AdSense?

Wat is Google AdSense?

Adverteren op Google

Google is de grootste zoekmachine ter wereld. Als mensen op zoek gaan naar een product of dienst, zullen ze meestal beginnen met het zoeken op Google. Bedrijven kunnen hier handig gebruik van maken. Via Google Ads is het mogelijk om te adverteren op Google. Je advertenties komen direct in de zoekmachine terecht. Deze komen bovenaan de zoekresultaten te staan, of aan de rechterkant van de pagina met zoekresultaten. 


Met deze manier van adverteren kun je goed je doelgroep bereiken. Je kunt je focussen op specifieke zoekwoorden. Ook kun je aangeven of je je advertenties lokaal wilt laten zien of wereldwijd. Je kunt ook adverteren in Google Maps. Dit is vooral nuttig voor bedrijven die hun diensten of producten vooral lokaal leveren, zoals een plaatselijke winkel zonder webshop. Als mensen in hun zoekopdracht een plaats vermelden, komen de Google Maps resultaten bovenaan te staan. Met je advertentie kom je dan bovenaan deze resultaten te staan.

Adverteren op websites

Naast het adverteren in de zoekmachine is het via Ads mogelijk advertenties te plaatsen op verschillende websites. Je hebt op een website vast wel eens advertentieblokken gezien. Dit zijn vaak Google-advertenties, je kunt ze herkennen aan de tekst “Ads by Google” die boven of onder de advertentie staat. 


Je kunt via Google Adwords zelf een advertentie maken. Je geeft hierbij ook keywords op. Als je gaat adverteren in het inhoudsnetwerk, wordt je advertentie weergegeven op verschillende websites die gebruik maken van Google AdSense en die specifieke keywords op hun website hebben staan.

Wat is Google AdSense?

Waar Google Ads en Google Adwords platforms zijn voor adverteerders, is Google AdSense een platform voor website-eigenaren. Hiermee kun je advertenties op je website plaatsen. Het grote voordeel hiervan is dat website-eigenaren niet zelf op zoeken moeten naar bedrijven die advertenties willen plaatsen op hun website. 


Ze hoeven slechts een keer een code toe te voegen aan hun site, daarna worden advertenties automatisch geplaatst. De advertentieruimte op websites wordt dus automatisch verkocht en website-eigenaren kunnen hier geld mee verdienen. Ook voor adverteerders scheelt dit werk. 


Je kunt via Google Adwords een advertentie aanmaken met specifieke keywords. Deze worden vervolgens door AdSense op geschikte websites geplaatst. Je hoeft als adverteerder dus niet zelf op zoek te gaan naar websites om je advertenties te plaatsen. Door goed onderzoek te doen naar de juiste keywords kun je ervoor zorgen dat je advertenties geplaatst worden op websites die veel bekeken worden door jouw doelgroep.

Kosten


Het plaatsen van advertenties via Google kost natuurlijk geld. Het is in principe mogelijk met elk budget advertenties te plaatsen. Google heeft geen minimaal bedrag dat je uit moet geven om te mogen adverteren. Je kunt zelf een maandelijks budget instellen. Google raadt een budget aan op basis van vergelijkbare bedrijven, maar je hoeft dit niet te gebruiken. Als je maandelijkse budget op is, worden er geen advertenties meer vertoond. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. 


Je kunt dit budget aanpassen wanneer je maar wilt. Je betaalt alleen wanneer mensen op je advertentie klikken. Je betaalt dus voor resultaat. Aan de hand van je ingestelde budget maakt Google een schatting van de resultaten die je gaat bereiken. Meestal kun je na ongeveer een maand de resultaten zien. Houdt dit goed in de gaten zodat je op basis van de resultaten aanpassingen kunt doen aan je advertenties of het maandbudget.